ABC-Morden

ABC-Morden

Bäst tycker jag nog om ABC-morden som utspelar sig i skuggan av miljonprogrammets framväxt. Verkligen ett gripande fall för Josef Block!
Daniel Gunnarsson, LitteraturMagazinet

Arbete, bostad och centrum. Ett alternativ till Stockholm City. Den svenska funktionalismens paradnummer. Sådana var visionerna för Stockholms så kallade ABC-städer – Vällingby, Farsta, Skärholmen och Kista – som invigdes under 60- och 70-talet.

Josef Block, Sveriges enda metatemporala privatdetektiv, bevittnar de fyra invigningarna och ser en storslagen dröm om det nya Stockholm sakta lägga grunden för dagens marginaliserade förorter. Samtidigt finner han en oväntad vän i Gunnar, en något udda, rätt ensam men också vänlig själ som ser ABC-städerna som ett annat tecken i tiden:

I stället för natur – betong.
I stället för närhet – isolering.
I stället för gemenskap – egennytta.

Och Gunnar kan inte låta det ske ostraffat.

Utgivningsdatum 2014-03-21
Format Ebok

 

ABC-Morden


Recensioner

I ”ABC-morden”, kanske min favorit bland berättelserna, finns dock också ett förespråkande av närhet som växer fram ur kritiken av det funktionalistiska byggandet av stockholmsförorter under 1960-talet, och i den berättelsen upplever också Josef det närmaste han kommer en vänskap.
CrimeGarden

Adlibris
Dito
iBookstore
Amazon